FORGOT YOUR DETAILS?

Les mesures de protecció solar són claus a l’hora de prevenir el melanoma

by / dimarts, 29 maig 2018 / Published in ACTIVITATS

L’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del melanoma especialment durant la infantesa i l’adolescència ja que aquest tipus de càncer està associat a episodis de cremades solars acumulades al llarg de la vida.

L’any 2016 a Catalunya se’n van diagnosticar 860 casos (424 homes i 436 dones).

Aquest tipus de càncer de pell és una malaltia poc freqüent però amb una mortalitat elevada. El melanoma és un tipus de càncer de pell molt agressiu i està associat a episodis de cremades solars acumulats al llarg de la vida i que apareix en els llocs del cos més exposats.

De fet, les mesures de protecció solar són la única manera de prevenir el melanoma ja que més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien evitar si es seguissin les indicacions correctes, ja que l’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important, especialment entre la infantesa i l’adolescència.

MESURES DE PROTECCIÓ:

Les recomanacions preventives bàsiques per gaudir del sol de manera saludable són:

• Començar a prendre el sol de manera gradual i evitar l’exposició prolongada i les hores de màxima intensitat -des les 12:00 a les 16:00-.

• Cobrir-se amb samarretes i roba de cotó, gorra o barrets d’ala ampla, per protegir també coll i orelles. Dur ulleres de sol homologades, preferiblement amb banda lateral.

• Utilitzar crema de factor de protecció elevat (superior a 20). Aplicar-la en quantitat suficient, una estona abans de l’exposició i periòdicament després de banyar-se o si es sua molt.

• Beure aigua per evitar deshidratació i evitar prendre el sol si es pren medicació fotosensible.

També cal tenir en compte

• El fet de no patir calor no implica que es produeix cremada solar. Les cremades es deuen a l’exposició als raigs ultraviolats i l’efecte tèrmic, en canvi, a la radiació infraroja.

• De la mateixa manera, el fet que estigui núvol tampoc evita les cremades.

• L’aplicació de productes fotoprotectors no es pot considerar una manera segura de protegir la pell ni un mitjà per perllongar l’exposició al sol.

• L’exposició prolongada produeix danys i envelliment de la pell i arrugues prematures. També afecta els ulls i pot alterar el sistema immunològic.

• Les làmpades i els llits de sol artificial també poden ser perjudicials per l’emissió de radiacions ultraviolades.

• A la platja l’aigua i la sorra reflecteixen la llum i augmenten la intensitat solar. El mateix passa a la muntanya a més altitud o amb neu.

Deixa un comentari

TOP