FORGOT YOUR DETAILS?

Dia mundial contra el càncer de pulmó

by / dimarts, 17 novembre 2020 / Published in ACTIVITATS

Dimarts 17 de novembre és el dia mundial contra el càncer de pulmó.

Tot i que el tabac és el principal factor de risc, es creu que hi ha altres factors ambientals, genètics o de dieta que poden afavorir el desenvolupament d’aquest tumor.

En les primeres fases de la malaltia no solen haver-hi símptomes, per la qual cosa és comú que passi desapercebuda i s’arribi a un diagnòstic gairebé per casualitat, quan es fan radiografies o més proves per estudiar unes altres patologies.

Expectoració sanguinolenta. La presència de sang en l’esput (hemoptisi) és un dels símptomes més cridaners per al pacient i pel qual sol acudir a la consulta mèdica.

Manca d’aire (dispnea). El pacient nota que cada vegada li falta més l’aire a l’hora de fer qualsevol esforç, com ara pujar escales. Es produeix a causa de la presència del tumor al pulmó o una altra causa generada pel tumor: un trombe que obstrueix un vas pulmonar (embòlia pulmonar) o la presència de líquid a la pleura (vessament pleural), que és la membrana que recobreix les parets de la cavitat toràcica i els pulmons.

Dolor en el tòrax o a l’espatlla. Es produeix quan el tumor afecta la paret toràcica o la pleura, cosa que causa un dolor que es pot estendre també a costelles, músculs i nervis.

Si hi ha afectació en més zones del cos, es poden produir uns altres símptomes:

Trastorns de la veu (disfonia). Es pot produir si el tumor afecta el nervi que mou les cordes vocals.

Dificultat per empassar (disfàgia). Si el tumor o els ganglis afectats comprimeixen l’esòfag, el malalt pot tenir la sensació que el menjar es queda detingut a la meitat del tòrax.

Síndrome de Horner. Si el tumor afecta estructures nervioses en la part més alta del tòrax, pot afectar els nervis simpàtics de la cara. Es caracteritza per la caiguda de la parpella, pupil·la contreta i falta de sudoració en la meitat de la cara corresponent al pulmó on es localitza el tumor.

Quan el càncer de pulmó està molt avançat es produeix, a més, una pèrdua de gana i de pes, i sensació de cansament. També dolors d’ossos, lumbars o de columna si hi ha afectació òssia, o mal de cap i vòmits si hi ha afectació cerebral.

Hem de tenir en compte que la presència d’aquests símptomes no ha de relacionar-se directament amb el càncer de pulmó i que poden estar associats a unes altres malalties. Per tant, davant de qualsevol dubte sempre cal consultar amb un especialista mèdic que faci un diagnòstic precís.

Deixa un comentari

TOP