FORGOT YOUR DETAILS?

Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte

by / Dimecres, 31 març 2021 / Published in ACTIVITATS

Avui, dimecres 31 de març, es celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte. Aquest tumor és el tipus de càncer més freqüent, tenint en compte els casos d’ambdós sexes, i s’estima que es diagnostiquen al voltant de 6.000 casos nous a Catalunya cada any. De fet, és la segona causa de mort al nostre país i la immensa majoria es produeixen en persones de més 60 anys. Per això, aprofitant el Dia Mundial cal recordar la importància de la prevenció i la detecció precoç i animar a la ciutadania a participar en el Programa de Detecció Precoç del Càncer.

Per tal de remarcar la importància dels programes de cribratge, l’ICO ha confeccionant un vídeo en què, a través de dues experiències de dos pacients (una dona amb càncer de mama i un home amb càncer colorectal), expliquen com han pogut tractar el seu càncer abans de que s’hagin manifestats els primers símptomes. Podeu visualitzar el vídeo a l’enllaç següent:

https://www.youtube.com/watch?v=BNWMgBkWMoI

El càncer de còlon i recte

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir de lesions anomenades adenomes, lesions de risc per desenvolupar càncer en el futur. Tant els adenomes com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de Detecció Precoç.

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació. En aquest sentit és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat dels tractaments.

Com funciona el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon?

El Programa ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista als homes i dones d’entre 50 i 69 anys d’edat.

Les persones en aquesta franja d’edat reben una carta informativa, amb un llistat de totes les farmàcies que col·laboren del municipi, on se’ls explica el funcionament del programa i els passos que han de seguir per poder participar. Les cartes s’envien de manera seqüencial a tota la població al llarg de diverses setmanes.

Una vegada recollida la mostra, s’ha de retornar a qualsevol farmàcia que col·labora amb el Programa (no cal que sigui la mateixa on es va recollir) i en uns dies es comunica el resultat per carta. En el cas que la prova surti negativa (no es detecta sang en la mostra de femta), la persona tornarà a rebre una carta per participar en el programa passats dos anys (sempre i quan estigui dins el rang d’edat del programa). En el cas que la prova surti positiva (és a dir, que es detecti sang en la mostra de femta), s’oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia al seu hospital de referència per descartar cap lesió en el còlon o recte. D’acord amb el pacient també es programaria el seguiment i el tractament del cas, si fos necessari.

Deixa un comentari

TOP